Utedusch bäst i test – bästa uteduschen 2024

Foto av författare
Skriven av:
Sara Andersson
Uppdaterad senast:

Det finns flera orsaker till varför du bör installera en utedusch i din trädgård. Uteduschen kommer inte bara till stor användning när du har varit på stranden och vill skölja av dig smuts och sand, utan fungerar även som en svalkande källa när du har legat i solen eller badat i poolen.

Precis som namnet beskriver är en utedusch en dusch som är placerad utomhus. Det vanligaste är att uteduschen använder sig av solvärme för att värma upp vattnet till en behaglig temperatur.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Bästa utedusch 2024

Att välja utedusch är inte alltid lätt, men det är här vårt bäst i test kommer in i bilden. Vi har valt ut fyra stycken prisvärda, högkvalitativa och moderna uteduschar som passar perfekt i din trädgård.

1. Planet pool classic soldusch

Planet pool classic soldusch
Fördelar

Kan anslutas med trädgårdsslangen eller via fast installation

Rymmer 20 liter

Vridbart duschhuvud

230 cm hög

Nackdelar

Tillverkad i PVC

Denna soldusch kommer från Planet Pool. Modellen heter Classic och är en 230 cm hög utedusch. Med hjälp av solens strålar värms de 20 litrarna som finns i tanken upp.

Uteduschen kan anslutas till en vanlig trädgårdsslang eller för fast installation. Kom dock ihåg att den ska plockas in under vintern. Duschen har även ett vridbart duschhuvud för ökad komfort.

2. Gelia KR-04 Utedusch med fotdusch, 35L

Gelia KR-04 utedusch med fotdusch 35 liter
Fördelar

Kopplas direkt till trädgårdsslangen

35 liter som värms upp till max 60 grader

Praktisk fotdusch

Nackdelar

Endast kallvatten i fotduschen

Denna oktogonformade utedusch från Gelia är smidig att använda och kopplas direkt till trädgårdsslangen. Duschen rymmer 35 liter och värms upp av solen till max 60 grader. Med det inbyggda blandningssystemet kan du i praktiken få upp till 70 liter 30-gradigt vatten. Du reglerar själv temperaturen med blandarspaken.

Uteduschen har även en praktisk fotdusch. Tyvärr får du bara kallvatten i fotduschen. Fotduschen kan även användas för att fylla en vattenkanna.

Gelia utedusch kräver ingen fristående tank eller strömförsörjning så den är därför lätt att placera och installera där du önskar. Däremot är det viktigt att uteduschen förankras ordentligt så att den inte riskerar att välta.

3. Demerx Sunny 40 utedusch, svart

Demerx Sunny 40 Svart
Fördelar

Extra hög design

Enkelt att installera och använda

Växa smidigt mellan vanligt dusch och fotdusch

Nackdelar

Aningen ostabil

Demerx Sunny 40 liter är en mycket prisvärd och snygg utomhusdusch som blir en fin detalj i din trädgård. Precis som namnet beskriver rymmer utomhusduschen 40 liter och det ger dig en skön och behaglig dusch som varar ca 20 minuter. Tack vare det inbyggda systemet kan du enkelt justera temperaturen efter behov och smidigt växla mellan vanligt dusch och fotdusch.

Trots den enklare konstruktionen är Demerx Sunny 40 liter genialisk på många sätt. Du ansluter den enkelt till trädgårdsslangen som i sin tur värmer upp vattnet med hjälp av solen. Den högre höjden på 2250 mm gör att den passar även de längsta.

4. Swim & Fun Sunburst utedusch, svart

Swim & Fun Sunburst utedusch, svart
Fördelar

Prisvärd

Tvådelad för enklare förvaring

Klassisk och stilren design

Nackdelar

Rymmer endast 16 liter

Swim & Fun Sunburst (1010) Svart är en lite enklare utedusch som passar för dig som bara vill duscha ibland och som inte vill lägga ut alldeles för mycket pengar. Med Swim & Fun Sunburst (1010) Svart kan du snabbt och enkelt duscha av dig efter pooldoppet eller när du kommer hem från stranden. Uteduschen monteras med fördel på ett plant underlag och plockas ner för förvaring under höst och vintersäsong.

Swim & Fun Sunburst (1010) Svart har en mindre tank på 16 liter, vilket gör den lämplig för dig som inte vill använda den för längre duschar. Precis som andra moderna modeller kopplar du den till din trädgårdsslang och låter uteduschen dra nytta av solstrålarna för att värma upp vattnet.

Köpguide utedusch

En utedusch är praktisk oavsett om du kommer från stranden med sandiga fötter, har legat i solstolen, svettats i bastun eller tagit ett svalkande dopp i poolen. Snabbt och enkelt kan du skölja av dig och svalka dig i uteduschens sköna strålar.

När du ska köpa och installera en utedusch finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Du vill naturligtvis se till att du får ut så mycket av din utedusch som möjligt och då är det viktigt att inte vara alldeles för snabb i ditt val. Här nedan har vi listat tre saker som är extra viktiga att ha i åtanke inför ditt köp.

1. Valet av blandare

Majoriteten av alla uteduschar kopplas idag direkt til trädgårdsslangen och vattnet värms upp av solljus. Du kommer däremot ändå att behöva fundera på valet av blandare. Här rekommenderar vi att du väljer en lite äldre och mer robust blandare. Orsaken till detta är helt enkelt för att de är tåligare och klarar av kyla och frysning mycket bättre, speciellt under vinterhalvåret.

2. Golv och underlag

När det kommer till golv kan du i stort sett välja det som passar dig bäst. Vi rekommenderar dock sten eller trätrall, eftersom det är enkelt för vattnet att rinna igenom. Även utgrävda stenkistor kan vara ett bra alternativ att satsa på.

3. Placering

Valet av placering är avgörande för hur mycket du kommer trivas med din utedusch. Har du ett naturligt hörn i din trädgård är detta en mycket lämplig och bra plats, utan insyn från grannar. Saknar du naturliga hörn kan du behöva satsa på inhägnader, t.ex. i form av en naturinspirerad vägg eller en vägg av stockar. Här behöver du även se till att duschen placeras i anslutning till vattnet och står på en solig plats.

Att använda utedusch

  • Vill du ha en utedusch med fast installation behöver du först ansöka om bygglov. Detta gör du genom att kontakta din kommun innan du påbörjar ett bygge.
  • Välj gärna en utedusch som värms upp av solljus, eftersom det är mycket enklare och smidigare. Det är också ett lyxigt alternativ där du kan justera temperaturen.
  • Placera duschen på en solig plats där grannar inte har fri insyn. Här kan du även sätta upp en avskiljare eller bygga en inhägnad av till exempel. höga enar, naturtrogna väggar eller stockar.
  • Uteduschen kan användas när du vill duscha av sandiga fötter, smutsiga barn som lekt i trädgården eller när du vill svalka dig efter härliga stunder i solstolen.
  • Med en utedusch får du inte bara ett enkelt och behagligt sätt att svalka dig på, utan du höjer också värdet på din bostad. Idag är uteduschar något som är mycket populärt och som lockar många köpare.

FAQ utedusch – Vanliga frågor och svar

Hur funkar utedusch?

Uteduschen fungerar som så att den ansluts till trädgårdsslangen där ett rör värmer upp vattnet med hjälp av solljuset. Den inbyggda blandaren gör det enkelt att justera temperaturen.

Var kan man köpa utedusch?

En utedusch kan du köpa i de allra flesta trädgårds- och byggvaruhus. Du kan även beställa din utedusch via nätet, där du får tillgång till ett större utbud.

Vad kostar utedusch?

Hur mycket din utedusch kommer att kosta beror på vilken modell och varumärke du väljer. Det vanligaste är att priset ligger någonstans mellan 2500 kronor och 4000 kronor.

Får man ha utedusch?

I Sverige är det tillåtet att installera en utedusch, förutsatt att du ansöker om bygglov när det krävs och att du är respektfull mot eventuella grannar med valet av placering.

Vilken slang till utedusch?

De moderna uteduscharna kan enkelt anslutas till din vanliga trädgårdsslang och då behövs ingen specifik modell. Här finns ett inbyggt system som gör att du enkelt kan temperera duschvattnet.

Vilket underlag behöver en utedusch?

Till din utedusch kan du i stort sett välja det underlag som du själv föredrar, men det är viktigt att underlaget kan släppa igenom vatten. Det vanligaste är sten eller trätrall.

Behöver jag bygglov för en utedusch?

I de flesta fall behövs inte bygglov för utedusch. Planerar du däremot att göra en ute dusch med en fast installation är bygglov något du behöver. Kontakta kommunen för att se vad som gäller.

Foto av författare
Om författaren
Sara Andersson
Stort intresse för bad och vattenlek. Gammal simmare som idag gärna kallabadar och leker i poolen med barnen.