Storytelling BADBALJAN

Allt har en början och ett slut.....

Efter tre år orkar min kropp inte lyfta baljor mer. De sista baljorna säljs nu ut och sedan hänvisar jag mina kunder till www.coolstuff.com

Med dessa ord vill jag bara säga till Er alla....

STORT STORT TACK FÖR NÅGRA AV DE ROLIGASTE ÅREN I MITT LIV!

Till alla Er kunder som skänkt mig så många minnen och goda skratt. Det har blivit vänskap för livet.... Nu går jag vidare till nästa projekt som jag just nu inte vet vad det kommer att bli. Men en bok om dessa år kommer ut inom kort.

Följ gärna min resa på Facebook eller Instagram under VILLBADA.se

Storytelling om hur jag kom på min idé.......

Allt började för många år sedan.....


Mitt namn är Liza och jobbade inom förskolans värld. När jag kom hem var min återhämtning ett härligt varmt bad med tända ljus på badkarskanten. Men så ville livet annorlunda och vi flyttade till en ny bostad utan badkar. HJÄLP! Har man behov av varmt vatten så blir man påhittig vill jag lova. Jag har badat i allt från en svart sopsäck, JO! Det är sant! Från svart sopsäck till cementbaljor. I alla lådor jag badade i så fanns det alltid två problem. Ett, var att man fick vika i hop sig, eller att ha någon kroppsdel utanför så att man frös. Två, var när man skulle tömma ut vattnet och det aldrig fanns något avlopp. Har ni försökt lyfta en balja med vatten någon gång? Avlopp är ett måste och varmt vatten ända upp till hakan är ett måste! Det blev desperat letande på webben, på alla världens olika språk, efter en badbalja till vuxna. Då såg jag att andra också letade febrilt efter en stor badbalja för vuxna. Det var tom inlägg från 2005, men det fanns aldrig några länkar eller svar. När man väl hittade något intressant så slutade det alltid med att det var en barnbalja.

DÅ KOM IDÉN! JAG FÅR VÄL SJÄLV TILLVERKA EN!

Det kan väl inte vara så dyrt att tillverka en plastbalja????? Jisses så grön jag var!  Nu börjar en lång historia ta fart.


Jag och min man ritade precis hur den skulle se ut och fick den första miniatyr-prototypen utskriven i 3-D, för att kunna se om den var stapelbar i formen, för transport. Patentet skippade jag, för OM en kopia kommer så måste jag stämma det företaget och då blir det dyra rättegångar som kan hålla på i flera år. Så OM det skulle komma kopior så vet alla nu vem som är stolt mamma!

Härefter blev det nu kontakt med olika fabriker. Det blev även mail-kontakt med IKEA för att sälja idén till dem, men de vill tydligen inte sälja badbaljor.  Det visade sig att tillverka formen till ”en fjutten badbalja” kostar runt 1 till 2,5 miljoner kronor! Allt beror på storlek och stabilitet. Någon tipsade mig då om Kina. Efter lång mailkontakt så fick jag ner priset rejält, men Kina är låååååångt bort och man vet aldrig vad som kan gå fel. Men de var eld och lågor och sa att idén var jättebra. Men jag bad om att få tänka på saken. Tydligen blev väntan för lång för dem, för när jag återkom åtta månader senare så blockerade de mina mail. Jag anade något konstig, letade på Kinasidorna och SE DÄR JA! Nu fanns "min balja" i Kina! Det var en kopia till min idé och någon annan hade nu tillverkat den! För att förtydliga historian, så är det inte samma kontakt jag har idag.


Allt var enligt mina ritningar, så när som på handtagen. Jag hade frågat om en balja som var lätt att bära, hög så man fick vatten upp till halsen, ett litet bord att ställa ljuset på, ett avlopp, mått enligt vad baljan är, finnas i många glada färger och så skulle den vara stapelbar för att kunna transporteras. Ni ser själv!  :) Men allt blir kopierat idag så det är inget konstigt och jag har ju inget patent på  mina ritningar.

Så nu finns ”MIN” balja tillverkad i Kina och jag slapp tillverkningskostnaderna. Men den ”fjuttna plastbaljan” blev dyr ändå! Här är förklaringen till varför:  Frakt från fabrik till hamn i Kina, Inskrivningskostnader till hamnen i Kina, Transport i container på båt, Tullavgift i Sverige, Importhjälp av en importfirma, hyra lager,  transport till mitt lager, inköp förpackningsmaterial, inköp transportpall och leveranskostnader för transporten ut till mina kunder. Allt detta hade jag ingen aning om när jag satt där i min svarta sopsäck.


MEN DET HAR VARIT VÄRT  ALLA TÅRAR OCH SVETT!

Dessutom har jag fått gåshud och tårar i ögonen när jag ser andra som har haft samma längtan som mig. Ute på mässor kommer folk fram till mig och säger samma refräng......


-Är detta sant? Snälla säg att det är sant! Vet du i hur många år som jag har letat efter detta?


Nu är detta historia! Nu finns lösningen på vårt problem!

Så om du  VILLBADA, finns nu VILLBADA !

//Liza Grevblad